Ana sayfa » GÖMÜLÜ SİSTEM NEDİR?
Gomulu-sistem

GÖMÜLÜ SİSTEM NEDİR?

Herkese merhaba Gömülü Sistem Nedir? başlıklı Gömülü Sistemlere giriş yazısıyla karşınızdayız. Bu yazıda Gömülü Sistemle ilgili en temel tanımlara yer vereceğiz.

Gömülü Sistem Nedir?

Gömülü sistem, bir problemin çözümüne yönelik özel olarak tasarlanan ve programlanan işlemci ve çevre birimlerinden oluşan elektronik sistemdir. Bu sistemlerin kullanılmasındaki temel amacımız donanım ve yazılımı, bir fonksiyonu gerçekleştirmek amacı ile verimli ve kullanışlı biçimde bir araya getirmektir. Bu görev daha çok mekanik bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik olmakla birlikte mekanik olmayan unsurları da içermektedir. Gömülü Sistemlere örnek vermek gerekirse;

  • ATM
  • Cep Telefonları
  • Network Ekipmanları
  • Motor Denetleyiciler
  • ABS Fren Sistemleri
  • Ev Otomasyon Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Tıbbı Ekipmanlar
  • Ölçüm Sistemleri örnek verilebilir.

İlk Gömülü Sistemin MIT Instrumentation Laboratory’de Charles Stark Draper tarafından geliştirilen Apollo Guidance Computer olduğu bilinmektedir. Aya yapılan yolculuklarda iki tane kullanılırdı ve komuta modülü ve LEM aracının eylemsiz rehber sistemlerini çalıştırıyordu.

Gömülü Sistem Tarihi

İlk kitlesel Gömülü Sistem üretimi 1961 yılında Minuteman füzesi için yapılan Autonetics D-17 rehber bilgisayarı oldu. Ayrık transistör mantık devresinden yapıldı ve ana bellek için bir harddiski vardı. 1966 yılında Minuteman II üretime girdiğinde, D-17 ilk defa yüksek hacimli tümleşik devrelerin kullanıldığı yeni bir bilgisayara yerini bıraktı. Bu yazılım dörtlü NAND kapılı tümleşik devrelerin birim fiyatını 1000$’dan 3$’a çekti ve ticari kullanımlarının yolunu açtı.

Minuteman bilgisayarının önemli tasarım özellikleri, füzenin hedefi daha hassas bulabilmesi için rehber algoritmasının yeniden programlanabilir olması ve bilgisayarın kablo ve konnektörden tasarruf sağlayarak füzeyi test edebilmesiydi.

Maliyetin dikkate alınmadığı 1960’lardaki bu ilk uygulamalardan itibaren gömülü sistemlerin fiyatları düşmeye başladı. Bunlarla birlikte işlem gücü ve işlevsellikte de yükseliş oldu.

İlk mikroişlemci hesap makineleri ve diğer ufak sistemlerde kullanılan Intel 4004 oldu. Çalışabilmesi için harici bellek yongaları ve harici destek lojiklerine ihtiyaç duyuyordu. Intel 8080 gibi daha güçlü mikroişlemciler askeri projelerde geliştirildi, ama diğer kullanıcılara da satıldı.

1970’lerin sonunda 8-bit mikroişlemciler standart olmakla birlikte çözümleme ve giriş/çıkış işlemleri için genellikle harici bellek yongaları ve lojiklere ihtiyaç duyuyorlardı. Öte taraftan, fiyatlar hızla düşüyor ve uygulamalar küçük gömülü sistemleri lojik tasarımların içine sokuyordu. Görünebilir uygulamaların bir kısmı enstrümantasyon ve pahalı aygıtlardı.

1980’lerin ortalarında harici olarak kullanılan sistem parçaları, işlemci ile beraber aynı yonganın içine girmeye başladı. Bunun sonucu olarak boyutta ve gömülü sistemlerin maliyetinde çok büyük düşüşler oldu. Bu tip tümleşik devrelere mikroişlemci yerine mikrokontrolör dendi ve gömülü sistemlerin yaygın bir şekilde kullanımı mümkün oldu.

80’lerin sonundan itibaren, tüm elektronik cihazlar için gömülü sistemler bir istisna değil bir standart haline geldi ve bu akım halen devam etmektedir.

Gömülü Sistemin Faydaları Nelerdir?

  • Maliyeti düşürür.
  • Daha az bileşen, daha küçük hacim, daha az güç tüketimi ve az hata kaynağı sağlar.
  • Ürünün temel işlevlerine ek özellikler kolaylıkla eklenebilir.
  • Gömülü sistem kullanıcının gereksinimlerine göre özelleştirilebilir.

MİKROİŞLEMCİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

HTTP Nedir? Durum Kodları Nelerdir?

Dijital Pazarlama Metrikleri Nedir? (CPC, CTR, CR, ROİ)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir